İPTAL VE İADE ŞARTLARI
DOĞAL AVM MÜŞTERİ SSS
Ürünler gerçekten organik mi? Nasıl anlayabilirim?
- Üzerinde organik yazan tüm ürünlerimiz organiktir ve sertifikalıdır, onun dışındaki tüm ürünler yöresel, ev &el yapımı gibi doğal özelliği taşıyan ürünlerdir. İlgili satıcının ilgili belgeleri ve sertifikaları mağazaların detay sayfalarından inceleyip, bize bu konuda güvenebilirsiniz.
Hızlı bozulabilen ürünler bozulmadan nasıl geliyor?
- Ürünler mağazalarımız tarafından korunaklı ve özel ambalaj paketleme sistemiyle özel bir şekilde muhafaza edilerek gönderiliyor.
Yurtdışına gönderim yapıyor musunuz?
- Yurt dışına gıda gönderiminin gümrük mevzuatlarından dolayı maalesef gönderemiyoruz.
Kapıda ödeme yapmak istiyorum, yapabiliyor muyum?
- Kapıda ödeme seçeneğimizi,istediğiniz ürünün ya da ilgili dükkanın sayfasındaki ‘dükkan’a soru sor’ seçeneğine tıklayarak, ürünü satın almakta olduğunuz mağaza ile iletişime geçerek sipariş verebilirsiniz. Bazı mağazalarımızda kapıda ödeme seçeneğinin olmadığı bilgisini de mutlaka göz önünde bulundurmanızı rica ederiz.
Kredi kartı güvenliği konusunda endişeliyim?
- "128 bit SSL Güvenlik Sertifikası” kullanıyoruz ve bu sayede müşterilerimize güvenilir bir alışveriş imkanı sunuyoruz. İçiniz rahat olsun..
Kupon kodum var, nasıl kullanabilirim?
- Kampanya dönemlerinde size özel tanımladığımız bu kodlar sayesinde özel indirim ve avantajlardan faydalanabilirsiniz. Sepet sayfasındayken kupon kodu yerine kodunuzu girmeniz yeterli olacaktır.
Sitede yapılan kampanyaları birleştirebilir miyim?
- www.dogalavm.com’da uygulanan hiçbir kampanya veya promosyon bir diğeri ile birleştirilemez.
İADE VE DEĞİŞİM KOŞULLARI
·Ürünü iade etmek/değiştirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Tüketici mevzuatı gereği, ürünü teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkınızı kullanarak ürünü herhangi bir gerekçe göstermeden satıcıya iade edebilirsiniz.
Ürünü iade etmek için iade talep formunu doldurarak iade talebinizi oluşturabilirsiniz. İade talebiniz otomatik olarak satıcıya gönderilir. İade talebinden sonra 3 iş günü içerisinde ürünü satıcıya geri göndermeniz gerekmektedir. Satıcı ürün iadenizi onayladıktan sonra paranız iade edilir.
Ürüne ilişkin sorularınızı, site üzerinden veya satıcının panelinde bulunan telefon veya e-posta adresi vasıtasıyla satıcıya iletebilirsiniz. Satıcı ile iletişim kuramamanız halinde DoğalAvm.com ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
·Hangi ürünleri iade edemiyorum?
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca iadesi mümkün olmayan ürünlerden bazıları aşağıda gösterilmiştir:
a)Çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünler (gıda, içecekler vs.),
b)Niteliği itibariyle iade edilemeyecek ürünler,
c)Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olanlardan iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayan ürünler (kozmetik, bebek ürünleri vs.) ,
d)Tüketicinin istekleri veya açıkça onun kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallar,
e)Gazete, dergi gibi süreli yayınlar.
·14 günlük sürem doldu. Ne yapmalıyım?
Yasal mevzuat gereği, iade işlemleri ancak ürünü teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içerisinde yapılabilir. Bu sürenin geçmesi halinde ürün iade edilemez.
·Ürün iadesi için kargo ücreti ödeyecek miyim?
Ürünün iade edilmesi sürecinde kargo ücreti satıcı tarafından karşılanır. Alıcılar ürünü iade ederken kargo ücreti ödemez.
·.Kargodan aldığım ürün hasarlı/eksik/arızalı/farklı çıktı. Ne yapmalıyım?
Siparişinizi teslim alırken kargo görevlisinin yanında ürünü kontrol etmeyi unutmayınız. Ürünün hasarlı olduğu durumlarda, ürünü teslim almadan kargo görevlisinden tutanak tutmasını isteyebilirsiniz.
Hasar tespit belgesini düzenletmezseniz üründeki sorunun mağaza veya kargo kaynaklı olduğunu ispatlamanız mümkün değildir. Bu nedenle mutlaka tutanak tutturmalısınız.
Ürünün eksik, arızalı, hasarlı veya belirtilenden farklı çıkması halinde iade talebinde bulunabilirsiniz. İade talebinizi yukarıda bahsedildiği şekilde iletebilirsiniz.
·Ürünü iade ettim. Paramı ne zaman geri alabilirim?
İade ettiğiniz ürün bedeli ve ödediğiniz kargo ücretleri, satıcı tarafından iade işleminizin onaylanmasından itibaren 7 iş günü içerisinde tarafınıza geri ödenir. Ücret iadesi işlemi tamamlandığında size e-posta ve cep telefonu mesajı yoluyla bilgi verilir.
Banka/Kredi kartı ile yaptığınız ödemelerde, ürün bedeli ilgili bankanın onayından geçerek iade edilir. Havale/EFT ile yaptığınız ödemelerde, ürün bedeli tarafımıza ilettiğiniz IBAN hesabına iade edilir. İade işleminin banka veya kart hesabınıza yansıma süresi ise bankanızın işlem sürecine göre değişkenlik gösterebilir.
·Ürün iadesi konusunda Satıcıyla anlaşmazlık yaşıyorum. Ne yapabilirim?
Doğal AVM, satıcı ile müşteri buluşturan bir pazar yeri platformudur. Bu sebeple Doğal AVM ürünün satıcısı olmadığı gibi, yasal mevzuat gereği, tarafların sunduğu bilgilerin doğruluğundan veya ürünün satışı ya da iadesinden sorumlu değildir. Ancak Doğal AVM olarak internet sitemizde güvenli alışverişi ve müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla müşterilerimiz arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözmeye yönelik mümkün olan tüm desteği sağlayacağımızı bildirmek isteriz. Bu kapsamda satıcı ile iade konusunda anlaşmazlık yaşamanız halinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Satıcı ile iade konusunda sorun yaşamaya devam etmeniz halinde satıcının bulunduğu veya sizin bulunduğunuz yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti veya Tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz.
DÜKKANLAR İÇİN SSS
Doğal Avm’de dükkan açmak istiyorum ne yapmalıyım?
https://www.dogalavm.com/marketplace/seller/list/ linkine tıklayarak mağaza aç bölümünden kolaylıkla mağazanızı açarak tedarikçi olabilirsiniz.
. Bireysel satıcıların fatura düzenleme zorunluluğu var mı?
Bireysel satıcı, süreklilik arz edecek bir şekilde satış faaliyetlerini yerine getiriyorsa fatura düzenlemek zorundadır. Doğal AVM’deki çoğu satıcının sürekli faaliyet gösterdiğini varsayıyoruz, bu sebeple bu satıcılar fatura düzenlemekle yükümlüdür.
Bu kapsamda bireysel satıcının arızi olarak ürün satması halinde böyle bir zorunluluğu olmadığı söylenebilecektir. Ancak arızi de olsa, bireysel satıcıların fatura düzenlemesi önerilmektedir. Nitekim, faturalar satışın yapıldığına dair bir delil niteliği oluşturmaktadır. Bu sebeple tüketicilere ayıplı mal satıldığı durumlarda tüketicilerin haklarını arayabilmesi için faturanın varlığı önemlidir.
. Bireysel Satıcılar Nasıl Fatura Düzenleyebilir?
Bireysel satıcılar fatura düzenlemek için vergi levhası almalıdır. Alıcılar vergi levhasını üç şekilde alabilir:
• Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (İnternet Vergi Dairesi),
• Yeminli Mali Müşavir vasıtasıyla,
• varsa bağlı bulunduğu Esnaf/Sanatkarlar Odası'ndan vergi levhası alınabilir
Bireysel satıcılar internet ortamından vergi levhası alabilmek için
• Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapar ve "İnternet Vergi Dairesi” linkini seçer.
• Bireysel satıcılar, gelir vergisi mükellefi olduğu için gelir beyannamesinde bulunacaktır. Eğer satıcıların e-beyannamesi varsa e-beyannemde gönderdiği veya vergi dairesinden aldığı kullanıcı kodu ve şifreyi girerek giriş yapması gerekmektedir.
• Giriş yaptıktan sonra SORGULAMA butonuna basılır ve VERGİ LEVHASI BİLGİLERİ seçeneği seçilir.
• Bireysel sayıcılar gelir vergisi mükellefi olacağı için Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve TC Kimlik Numarası girer.
• Satıcılar en sonunda vergi levhasını oluşturur.
Bireysel satıcılar vergi levhası oluşturduktan sonra fatura düzenleyebilecektir. Bireysel satıcılar ürünle beraber faturayı yollaması halinde irsaliye fatura düzenleyecektir. Faturada bireysel satıcının adı-soyadı adresi, adresi, vergi dairesi no, faturanın düzenleme tarihi ve ürün bilgileri yer alacaktır.
Bireysel satıcılar fatura düzenlemek istemiyorsa, her seferinde başka birini göstererek ve ürünü size satarak gider pusulası düzenleme yolları denenebilir. Ancak bu hususların yukarıda dediğimiz gibi yeminli mali müşavir ile görüşülmesi gerekmektedir.
. Bireysel satıcıların, www.doğalavm.com sitesi üzerinden yaptıkları satışlarda vergi ödeme yükümlülüğü var mı?
Doğal AVM sitesindeki çoğu bireysel satıcıların site üzerinden elde ettikleri ticari kazançlar için gelir vergisine tabi olacağıdüşünülmektedir.
Satıcıların elde ettikleri ticari kazançlar gelir vergisine tabidir. Ticari kazançlar ise her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlardır. Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir:
a)Emek-Sermaye Özelliği;faaliyetin ifasınınsermaye ve emeğedayanıyor olması gerekmektedir.
b)Devamlılık/Süreklilik Özelliği;yapılan faaliyetin devamlı olması gerekmektedir.
c)Organizasyon Özelliği;söz konusu gelir getirici faaliyetlerin bir organizasyondahilindeyapılmış olması gerekmektedir.(İşyeri açma, işçi çalıştırılması, ticaret siciline kaydolunması ve benzeri )
d)Hacim Özelliği;işletme ticari ve sınai bir müessese şekil ve mahiyetinde olmalıdır. Örn: gelir getirici faaliyetin devamı için işyerinin olması, reklam yapılması, ticari amaçlı haberleşmenin kullanılması
a) Emek-Sermaye Özelliği: Bireysel satıcılar ürünlerini üretirken sermaye ve/veya emek harcamaktadır.
b) Devamlılık Özelliği: Bireysel satıcıların site üzerinden devamlı olarak ürün satmaları, devamlı faaliyet gösterdikleri anlamına gelmektedir. Bu kapsamda bireysel satıcılar sadece bir seferlik faaliyet gösterdikten sonra başka bir faaliyette bulunmazsa, bu faaliyetin sürekliliğinden söz edilemeyecek ve bu kişiler gelir vergisine tabi olmayacaktır. Sürekli olmayan faaliyete örnek olarak, satıcının sahibinden.com’da arabasını veya kendi eşyasını bir seferliğine satması gösterilebilir. Bu satıştan elde edilen gelirler gelir vergisine tabi olmayacaktır. Ancak Doğal AVM’deki çoğu satıcının sürekli faaliyet gösterdiğini tahmin ediyoruz
c-d) Organizasyon ve Hacim Özelliği: Bireysel satıcıların bir işyerinin bulunması halinde bu iki özelliğin de karşılandığı söylenebilecektir. İşyeri kavramı Vergi Usul Kanunu 213. maddesi uyarınca "mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi” yerlerdir.
Ancak bu maddede sayılmasa da; Gelir İdaresi Başkanlığı yayınladığı özelgelerde internet ortamını da işyeri saymaktadır. Bu kapsamda bireysel satıcı ürünlerini bir internet sitesinde satması halinde internet sitesi bir işyeri olarak kabul edilmektedir. Sözgelimi, kendi internet sitesinde pasta ve kurabiye satışı yapan bireysel satıcı gelir vergisine tabi olacaktır. Bu noktada internet sitesinin bireysel satıcıya ait olup olmaması önemli değildir. Nitekim Gelir İdaresi Başkanlığı bir kararında, üçüncü kişiye ait internet sitesini de bir işyeri olarak saymış ve satıcının kendi ürettiği bal ve bal ürünlerini gittigidiyor.com gibi üçüncü kişilere ait internet sitesinde satması halinde satıcının gelir vergisi mükellefi olacağına karar vermiştir.
. Bireysel satıcılar vergiden muaf esnaf sayılabilir mi?
Doğal AVM’deki bireysel satıcılar genel olarak vergiden muaf esnaf olmayacaktır.